torsdag 24. oktober 2013

Læreplaner og IKT del 2

Telemark fylkeskommune (TFK) har IKT som satsningsområde. Dette innebærer at hver av de elevene jeg møter har fått utdelt sin egen bærbare PC ved skolestart. TFK har derfor utarbeidet en IKT-standard for skolene i fylket. Denne sier noe om hva elevene  skal forvente av skolen. Det er blant annet
- tilbud om grunnleggende opplæring i bruk av skolen nettverk, programvarer og verktøy
- du skal møte et variert utvalg av digitale læringsressurser i alle fag
-du skal ha mulighet til å øke ditt læringsutbytte ved å arbeide med digitale verktøy i tillegg til tekstbehandling, presentasjonsverktøy og regneark.

Alle punktene er noe utdypet, og disse intensjonene er bra for elevene. Men skolen har ikke noen lokal tilpasning av læreplanen for mine fag utover dette. Det vil etter min mening være liten sansynlighet for at elvene dette skoleåret, og kanskje flere framover,  opplever at denne standarden blir oppfylt fullt ut. Dette fordi for mange av oss ikke har tilstrekkelig digital kompetanse. Vi kan alle noe i og med at vi bruker Fronter til vanlig i skolehverdagen. Men når det kommer til "variert utvalg av digitale læringsressurser" vil vi komme til kort dersom dette forventes i alle fag. Standarden kan sett fra mitt ståsted, først oppfylles fullt ut når alle som underviser har fått en skikkelig skolering i digital kompetanse ut over "endagskurs" på planleggingsdager.

onsdag 23. oktober 2013

LÆREPLANER OG IKT

Mitt programområde er idrett. Dette omfatter for min del følgende fag: aktivitetslære, treningslære, treningsledelse, idrett og samfu nn og breddeidrett. Innenfor disse fagene er det ingen konkrete kompetansemål som viser til digital kompetanse. Det framgår imidlertid i innledningen i til planen for hvert fag at "grunnleggende ferdigheter er integrert i kompetansemålene der de bidrar til utvikling av og er en del av fagkompetansen." I en videre utdypning av begrepet grunnnleggende ferdigheter sies det noe om hvilke situasjoner som kan være aktuelle for bruk av digitale verktøy. Disse er
- i treningsplanlegging, framskaffe dokumentere og presentere data fra treningsarbeid
- innhenting av kilder og informasjon fra ulike databaser
- tidtakersystem og resultatservice
- bruk av video og digitale bilder

Det er ingen tvil om at situasjonene nevnt over er positive settinger for å utvikle elevenes digitale kompetanse. Pr. i dag bruker vi pulsklokker til å registrere trening og skriver kurvene ut på PC, innhenter kilder innenfor de fleste fag, presenterer arbeider via PC og powerpoint, viser filmsnutter på PC, bruker ipad med app (analyseredskap) til filming av elevene, treningsplaner og annet arbeid leveres i Fronter, prøver arrangeres på Fronter, og noen kommuniserer m elevene via facebook. Det er klart mange muligheter for å ta i bruk flere digitale verktøy. F.eks kan en i faget idrett og samfunn lage en blogg for å skape diskusjoner mellom elevene og også slippe inn folk utenfor klassen. Flere av kompetansemålene i faget går ut på at eleven skal kunne diskutere eller drøfte ulike problemstillinger innenfor idretten. Gjennom diskusjoner på blogg vil de kunne utvide sin innsikt i hvordan ulike argumenter kan belyse de aktuelle problemstillingene. Sansynligvis mer fruktbart enn å sitte å fundere på egen hånd. Elevenes engasjement vil trolig øke når de kan bruke noen av de verktøyene de er sktive på i fritiden. Dessuten må de forholde seg til at bloggen ikke er intern i klassen og må derfor være litt mer bvisste på sine formuleringer.

Jeg ser også andre digitale vertøy som med fordel kan brukes i flere fag, men her kommer da den manglende digitale kompetansen hos undertegnede inn (sikkert ikke alene i denne båten). Føler at det nok en gang legges inn mål i læreplanene som alt for mange lærer ikke har kompetanse på. Mange av oss tok vår utdanning i en tid da begrepet IKT lå langt inn i framtiden. Jeg vil likevel som utøvende lærer i dag at mine elever skal ha mulighet til å nå de målene som finnes i læreplanene. Skal vi sammen jobbe mot disse må også jeg ha minst den digitale kompetansen som mange av mine elever allerede har. Vi har mange planleggingsdager bak oss på ofte lite fruktbare IKT-kurs. I en gruppe der noen er veldig kompetente og noen starter med minimal bagasje er det vanskelig for den med liten bagsje å få god læring ut av slike dager. Noe henger også sammen med interesse, men når en ikke forstår hva det snakkes om pga faguttrykk i nesten hver setning, faller en fort av lasset.

Etter å ha hørt den første forelesningen i Skien Fritidspark, og etter å ha snakket en del om emnet med kolleger, ser jeg at det ikke er noen vei utenom å heve sin digitale kompetanse hvis en i framtiden ønsker å gjøre sin jobb til beste for elevene. Når også vår nye statsminister snakker om å heve lærernes kompetanse (område ikke nevnt) ved å ta i bruk de perioder elevene ikke er på skolen, kan en like godt ta sats å hoppe i det. Gjennom dette kurset får vi jo kompetanse og studiepoeng også! Og som jeg har oppdagen når det snakkes et språk jeg kan forstå - det er jo spennende da!!

fredag 4. oktober 2013

FØRSTE OPPGAVE "INNLEGG PÅ BLOGG"

Mirakelets tid er ikke forbi. Nå er jeg som idrettslærer fra min base på Porsgrunn videregående skole, igang med nettbasert kurs i IKT knytta mot læring og vurdering. Det er med stor spenning jeg går inn i dette kurset. Bakgrunnen for min deltagelse er en viss frustrasjon over at det er så veldig mye som nå baseres på IKT, og min kunnskap om emnet er så fortvilet liten. Læreplanene sier at elevene skal kunne bruke digitale verktøy, og det klarer mange av dem på egen hånd.Men det bør jo være en forutsetning at jeg som lærer også kjenner til eksisterende verktøy og kan være med å utvikle den digitale kompetansen. Kunnskap om hvilke muligheter jeg har til å kunne bruke digitale verktøy i min undervisning blir jo da en nødvendighet. Jeg ser mange muligheter til å skape variasjon og motivasjon i de ulike fagene, men ser også at god kunnskap og erfaring må til for å kunne få den effekten en er ute etter i læringsprosessen. Det er ikke bare å ta fram pc-en og la det stå til.
Som en konsekvens av dette er jeg altså nå igang med kurs og kjenner en viss frykt for en meget hompete vei mot målet om å tilegne meg en viss kompetanse. Allerede nå kjennes imidlertid en liten triumf og mestringsfølelse ved å ha opprettet en blogg, skrive et innlegg og forhåpentligvis klare å publisere dette.